2021

Nyheter 2021

Så börjar det bli dags att summera häståret 2021. Avrundningen av 2020 skedde genom att vi firade 15 år som stuteri (även om vi fött upp en och annan häst innan vi blev ”Gloria”). Ett roligt avstamp för det nya året och dess planer.

 

I februari såldes Chelsea-dottern Charlotte som fick åka till Skåne för att bli barnponny. Vi var ju länge i valet och kvalet om hon skulle bli kvar som avelssto, men beslutade oss sedan för att hennes plats behövdes med tanke på kommande föl.

 

Under våren blev det en hel del åkande till ridhuset. Alla tvååringar var där för både visningsträning och löshoppning. Ett bra tillfälle att lära dem att åka transport själva och att snällt gå på och av transporten.

 

När sommaren sedan närmade sig var förväntningarna stora på Elfva och Chelsea som båda hade enorma magar. Övervakningskameror inhandlades och sattes upp i stallet. Som vanligt började vi vaka alldeles för tidigt och fick vänta då båda stona gick över tiden. Chelsea var först ut och fölade den 29/5, kl.19 på kvällen.Det var en väldigt snabb fölning och vi han knappt ut till stallet förrän halva ungen var ute, trots att vi strax innan hade sett på kameran hur Chelsea la sig ner och då gjorde oss redo. Väl på plats kunde vi konstatera att det var en liten svart hingstunge som fötts. Han var snabbt på benen och hittade sedan till juvret på bara några minuter. En väldigt stark unge som raskt prövade sina racerben. Han fick senare namnet Glorias Colonel Grit,

 

Tagna av glädje över att allt gått bra var det dags att få några timmars vila. Vi turades om att vaka och vid 03.45 var det dags igen. Elfva som nu var på dag 353 hade kanske blivit inspirerad av fölet i boxen bredvid och la sig ner för att föla. Även denna fölning avlöpte normalt och ett fuxfärgat stoföl kom till världen. Hon fick namnet Glorias Bissa.

 

Så här års går tankarna varma hos oss rörande de nya hingstvalen. Eftersom vi beslutat oss för att ge Halla en sista chans och lämna henne hos Cronas Adde, var vi inte helt säkra på om Chelsea skulle få avstå betäckning i år. När det senare visade sig att Halla inte var dräktig efter betäckning valde vi att inte fortsätta att åka med henne. Hon har ju aldrig varit så förtjust i att resa eller att vara hemifrån. Vi beslutade att Chelsea skulle få åka till Salstas Pimpernell och att Elfva skulle få återse Jargas eftersom vi var så nöjda med Bissa. Båda stona tog sig på första försöket och vi fick snart återse våra ston och fölungar.

 I början på juni hade det dragit igång med lite evenemang igen och welsh mountain hingsten Jeff anmäldes ut till utställning i Vara. Han skötte sig fint för att vara tvååring debutant och tilldelades 39 p. och Res. BIR av Morgan Johnsson som tyckte han var utvecklingsbar. Jeffs fina skritt uteblev för dagen men vi var ändå glada över att ha fått ett omdöme om honom som visade att han var värd att spara som hingst.

 

Under semestern blev det mycket ”hästeri”. Undertecknad började med utflykt till stuteri KL för att titta på deras ponnyer och fick också möjlighet till att diskutera avel och exteriör. Några dagar senare åkte vi till Totamåla spelen och träffade en massa trevligt hästfolk och lite senare besökte vi Östruss utställning i Tingsryd.

 

I början av augusti bar det av till Gotland. Förutom att vi hade en alldeles fantastik vecka med upplevelser och vila på min vackra hemö så passade vi på att besöka Annika Melin för att titta på hennes russ. Vi har under en tid funderat på att skaffa ett nytt stoföl att ha på jäsning för framtida avel. Kriterierna har varit brun, med mycket god rastyp och russuttryck vid sidan av god exteriör och ett trevligt temperament. Lilla Teca e. Whisky u. Dunia visade sig ha alla dessa egenskaper och undertecknad blev blixtförälskad. När detta skrivs är Teca ännu inte på plats på stuteriet men den 16/12 ska vi hämta hem henne. Mer info kommer..

 


Under sommaren har vi haft alla unghästar iväg på bete. Hingstarna har haft sin hage som inte ligger så långt från gården medans Vilma kördes iväg till Stall Gromer på sommarbete med jämnåriga kompisar. Dock valde vi att plocka hem Vilma några veckor innan det var dags för premiering. Den 12/9 visades hon fram för Elisabet Ljungstorp och erhöll 38p. Både nöjda med den fina kritiken, och lite missnöjda med själva visningen, bestämde vi oss för att träna vidare och anmäla ut till SydWelsh utställning den 16/10 i Tollarp. Där gick det bättre och Vilma erhöll guld (40p) och gick vidare till BIS-ringen där hon slutade på 4:de plats. 

 

Under hösten har vi fokuserat på unghingstarna som har fått löshoppa, tränats med utrustning osv. Undertecknad har varit iväg på hovvårdskurs och deltagit vid SWFs avelskonferens. Utöver detta har vi tagit ett nytt och väldigt spännande steg då stuteriet utökats med ett sto av rasen varmblodig travhäst. Det var vid Menhammars onlineauktion som det fina stoet        Kela Hale Boko ropades hem. Kela kommer att stå uppstallad hos stuteri PWR, Ramkvilla. Hon är dräktig med topphingsten  Who´s Who och om allt går som det ska fölar hon i början av februari. Vi har alltså mycket att se fram emot 2022!Julia / Stuteri Gloria AB